Szűcs István
 

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának egyik legkiemelkedőbb elismerése a „Mezőkovácsháza Városért” emlékplakett és kitüntető oklevél. 2007. évben ezt a kitüntető díjat Szűcs István alezredesnek, a Városi Tűzoltóparancsnokság Vezetőjének adományozta az Önkormányzat nyugdíjba vonulása alkalmából, szakmai életpályája elismeréseként.


Szűcs István 1979. december 1. óta teljesített szolgálatot a mezőkovácsházi Tűzoltóparancsnokság hivatásos állományában. Tűzoltói pályafutását tűzmegelőzési előadóként kezdte. Diplomát 1977-ben szerzett a Közlekedési és Távközlési Főiskolán. 1983-tól a mezőkovácsházi Tűzoltóparancsnokság parancsnoka nyugdíjazásáig. 24 év parancsnoki beosztásban és felelősségben, tiszteletet parancsoló. Főként az, ha ebből 17 év a rendszerváltáshoz kötődő önkormányzati tűzoltóság munkájának a megszervezésével és irányításával telt el. A szakmai és gazdasági kihívásokra kreatív és előrevivő válaszokat adott parancsnok úr. Több sikeres pályázattal gazdagította a tűzoltóság technikai felszereltségét, épületét, az állomány korszerű és biztonságos működési feltételét. A város és a környező települések önkormányzataival korrekt együttműködésben tevékenykedett, azon közös cél érdekében, hogy az emberek, a települések biztonságban tudhassák magukat. Tudják, és érezzék, ha baj van, közel a segítség.

Elismerésként kell szólni arról, hogy minden intézményünk számíthatott a tűzoltóság segítségére, ha speciális eszközökre és szakértelemre volt szükség. Egy-egy hiba elhárításához akkor is, ha azt csak a kollegális vezetői szolidaritás és humánum indokolta. Egy lánglovagot köszöntünk, aki elérte a legtöbbet. Vezetése alatt városunkban egyetlen tűzoltóért sem szól a harang. Több magas szintű miniszteri elismerés után egy tisztességgel és becsülettel megszolgált életutat, 35 éves közszolgálatot, példaként állítható emberi teljesítményt ismert el az Önkormányzat.