Mezőkovácsháza Városért 2012

 

Máthé László és Máthé Lászlóné

 

Mezőkovácsháza Város Önkormányzatának képviselőtestülete 2012. augusztus 20-án az Ünnepi Testületi Ülésen az alábbi kitüntetést adományozta:

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROSÉRT kitüntetést Máthé László és Máthé Lászlóné kapta.

 

Máthé László és Máthé Lászlóné népdalénekes házaspár példa arra, hogyan lehet és érdemes a nyugdíjas éveket boldogan, elégedetten, alkotó módon megélni. Nyugdíjba vonulásuk után kapcsolódtak be a város kulturális életébe. 1991-ben a Szivárvány Nyugdíjas Klub dalkörének lettek tagjai, majd 2002-ben megalakították saját népdalkörüket Ezüstfenyő néven, melynek vezetője Máthé Lászlóné.

 

A műkedvelő dalkör tagjainak lelkesedése és tehetsége révén lassan az egész megyében ismertté és elismertté vált. A megyei Nyugdíjas KI-MIT-TUD? versenyein rendszeresen az első három helyezés valamelyikét szerzik meg. A megyei versenyek szóló énekesi díjazásai mellett ki kell emelni, hogy Győrben a Nyugdíjas Dalosok és Nótakedvelők Országos találkozójának 10 éve visszatérő vendégei, 2006-ban Máthé Lászlóné nyerte el a legrangosabb elismerést, az „ év dalosa” címet, 4 alkalommal külön díjjal tértek haza. Meghívott vendégek az Életet az éveknek országos gálaműsornak, a Körös-völgyi sokadalom gálaműsornak, és a környező települések dalos találkozóinak.

 

A dal és az éneklés azonban nem ismer határokat, a dalkör és a Máthé házaspár vendégszerepelt már Székelyudvarhelyen, a vajdasági Zentán és Kárpátalján is. Az elmúlt tíz éves munkát értékelte úgy a képviselő-testület, hogy a házaspár értéket teremtő és értéket közvetítő kulturális, alkotó tevékenységét Mezőkovácsháza Városért kitüntetéssel ismeri el.